Vad händer när solen slocknar?

Tio filmer om mer eller mindre sannolika katastrofer

Solen slocknar. Mördarbin anfaller. Flygplan exploderar. Stora vattenmassor spränger fördämningar, Farliga smittor sprids. Hjältar räddar världen.

Ingen av oss vill uppleva katastrofer på riktigt. Filmer om katastrofer är däremot ofta kassasuccéer. Filmhistorien är full av berättelser om mer eller mindre sannolika katastrofer. Här är tio filmer ur katastrofhistorien.

Airport

Den första av alla populära katastroffilmer från 1970-talet. Handlingen kombinerar ett riktigt vinteroväder med bombhot och personliga problem. Idag kan filmen kännas lite föråldrad. Filmen bygger på Arthur Haleys bästsäljande roman med samma namn.
Medverkande stjärnor: Dean Martin, Burt Lancaster, Jean Seberg, Jacqueline Bisset
Övriga fakta: Från 1970. 2:10 lång.

Contagion

Ett dödligt virus sprids snabbt. Ett gäng experter kallas in för att rädda världen. De ställs inför frågan hur mycket de är beredda att offra för att rädda mänskligheten. Kommer de hinna hitta ett vaccin som kan stoppa viruset innan pandemin har spritt sig till hela världen?
Medverkande stjärnor: Matt Damon, Kate Winslet, Gwyneth Paltrow, Jude Law
Övriga fakta: Från 2011. 1:42 lång.

Dawn of the dead

En natt drabbas hela jordens befolkning av ett dödligt virus. Men de dör inte helt. Istället drar de genom världen som zombier på jakt efter de få människor som har överlevt. Filmen bjuder på mycket blod och många specialeffekter för alla som gillar det.
Medverkande stjärnor: Nej
Övriga fakta: Från 2004. 1:49 lång.

The day after tomorrow

Växthuseffekten leder till en dramatisk väderutveckling. En storm och en flodvåg drar in över New York City och fryser sedan till is. Ett ungt par sitter på New York Public Library och eldar med böcker för att överleva. Men hjälp är på väg i form av den unge mannens far, som råkar vara klimatforskare.
Medverkande stjärnor: Dennis Quaid, Jake Gyllenhaal
Övriga fakta: Från 2004. 1:59 lång.

District 9

Utomjordingar. Virus som förändrar människans DNA. Privatisering. Utanförskap. District 9 utspelar sig i en kåkstad i Sydafrika, en fristad för utomjordingar. Det privata företaget MNU har upphandlats för att hålla ordning på utomjordingarna, men girigheten gör att de inte nöjer sig med det.
Medverkande stjärnor: Nej
Övriga fakta: Från 2009. 1:47 lång.

Mördarbina anfaller

Filmen handlar om hur en jättesvärm afrikanska mördarbin drar in över Texas och dödar tusentals människor. Filmen är känd för det skrik skådespelerskan Olivia de Havilland utstöter när hon ser ett dött barn utanför fönstret. Denna film har utsetts till världens sämsta katastroffilm någonsin. Det finns planer på att göra en ny version.
Medverkande stjärnor: Michael Caine, Katherin Ross, Richard Widmark
Övriga fakta: Från 1978. 2:36 lång.

Sunshine

Filmen utspelar sig femtio år framåt i tiden, när solen håller på att slockna. Ett gäng tappra kvinnor och män i en rymdfärja skickas till solen för att försöka väcka den till liv. Hur många av er tror att de lyckas? Filmen har i alla fall blivit nominerad till en rad utmärkelser.
Medverkande stjärnor: Chris Evans, Michelle Yeoh
Övriga fakta: Från 2007. 1:43 lång.

Titanic

Det började med en skakning på nedre däck. En av historiens mest mytomspunna katastrofer kombineras med kärlekshistorien mellan Jack och Rose. De kommer från olika samhällsklasser, men möts på världens mest osänkbara skepp. Resultatet blev den största filmsuccén någonsin.
Medverkande stjärnor: Kate Winslet, Leonardo DiCaprio
Övriga fakta: Från 1997. 3:09 lång.

Twister

En klassisk väderkatastroffilm. Ett gift par på gränsen till skilsmässa är ett av två konkurrerande forskarlag som vill placera ett mätinstrument i en tornado. Det är inget riskfritt projekt. Ja, resten kan ni nog tänka er.
Medverkande stjärnor: Helen Hunt, Philip Seymour Hoffman, Bill Paxton
Övriga fakta: Från 1996. 1:48 lång.

Volcano

Ett kraftigt jordskalv i Kalifornien leder till ett vulkanutbrott som börjar i Los Angeles tunnelbana. Eld och lava sprider sig i stadens centrum. En påhittig och rättskaffens räddningschef och en vacker geolog visar sällsynt handlingskraft när det gäller att hindra att lavan förstör hela stan.
Medverkande stjärnor: Tommy Lee Jones, Anne Heche
Övriga fakta: Från 1997. 1:40 lång.

Rösta och tipsa!

Vilka katastroffilmer tycker du är bäst? Här kan du både rösta om dina favoriter i listan och tipsa om egna favoriter.

Att diskutera:

  • Varför är det spännande med filmer om katastrofer?
  • Vad kan vi lära oss av katastroffilmer?
  • Vilka filmer om katastrofer är bäst?

Skriv en kommentar

Vad är 13 + 3 ?
Please leave these two fields as-is:
Viktigt! För att lämna en kommentar, måste du skriva svaret på frågan (så vi vet att du är en människa) :-)