Tusentals sjuka av dricksvattnet i Skellefteå

Invånarna i Skellefteå fick koka sitt vatten i upp till sju månader. Orsak: magparasiten cryptosporidium tagit sig ut i dricksvattnet.
– Det tog lång tid innan jag hade klart för mig vad som gällde och var det fanns vatten att hämta, säger Peter Lugnegård.

Strax före påskhelgen 2011 fick Peter Lugnegård via lokaltidningen veta att det fanns parasiter i vattnet. Men riktigt vad det handlade om, och vad han skulle göra för att slippa bli magsjuk, fick han inte reda på.
– Jag letade själv fram information och hamnade på kommunens hemsida. Koka vattnet, stod det, och det gjorde jag, säger han.
Tre dagar senare kunde lokalmedia rapportera att landstinget bekräftat att man hittat cryptosporidium hos trettionio patienter.
Men Peter klarade sig.
– Jag kan inte minnas att någon av mina bekanta drabbades.

I ett par månader uppskattar han att han kokade vattnet.
– Inte förrän efteråt fick jag veta att parasiterna dör redan före kokpunkten, men det var ju så dags då.
Peter saknade praktisk information om var han kunde hämta vatten och vilken typ av kärl man skulle använda. Att kommunen var snabb med att utnyttja sociala medier som facebook och twitter hjälpte inte honom.
– Det är bra att kommunen är med sin tid, men få i min generation letar information där, säger han.

FAKTA Förorenat dricksvatten i Skellefteå

Total insjuknade 20 000 personer i Skellefteå våren 2011, enligt smittskyddsläkaren. De hade smittats av magparasiten cryptosporidium.
I upp till sju månader var Skellefteborna tvungna att koka sitt dricksvatten. Vattenverkets barriärer mot cryptosporidum var bristfälliga. Samma parasit slog till mot Östersund året innan. Vattenverket har nu utrustats med UV-desinfektion för att förhindra nya utbrott.

Skriv en kommentar

Vad är 11 + 13 ?
Please leave these two fields as-is:
Viktigt! För att lämna en kommentar, måste du skriva svaret på frågan (så vi vet att du är en människa) :-)