Syndafloden slår hårt mot människorna

Tio gamla och nya böcker som skildrar olika kriser

Katastrofskildringar i litteraturen har en lång historia. Redan före vår tideräknings början användes katastrofer för att skrämma folk och få dem att uppföra sig. Förr handlade dessa skildringar mest om olika naturkatastrofer. Moderna dystopier är ofta skildringar av civilisationer, som har passerat gränsen till sammanbrott.

Apornas planet

Tre astronauter landar på en planet som till synes är en idyll med gröna skogar och frisk luft. Så småningom upptäcker de sanningen: Här härskar aporna över människorna. Och så småningom upptäcker astronauterna en ännu mer fasansfull sanning.
Filmer som inspirerats av boken har blivit mer kända.
Huvudpersoner: George Taylor
Författare: Pierre Boulle.
Boken kom ut 1963

Bibeln

Få katastrofer kan vara otäckare än syndafloden och Guds straff i andra tappningar. I Gamla testamentet möter vi en vred och straffande Gud. Gräshoppor invaderar Egypten. Nilens vatten förvandlas till blod. Kollektiva barnamord genomförs. I Nya testamentet är tonen en annan, mer försonlig och kärleksfull.

Huvudpersoner: Adam, Eva, Moses, Abraham, Jesus, Maria, Josef, de tolv lärjungarna, Johannes Döparen och många andra.
Övriga fakta: Gamla testamentet skrevs redan före Kristus.

Decamerone

Boken börjar med att digerdöden kommer till Florens. Tio ungdomar flyr till Fiesole, utanför staden, där de sysselsätter sig med att berätta historier för varandra. Många av dessa berättelser handlar om munkar som inte uppför sig riktigt som man förväntar sig av kyrkans män.

Huvudpersoner: tio ungdomar
Författare: Giovanni Boccaccio
Boken skrevs i mitten av 1300-talet.

Grisjakten

En byråkrat får uppdraget att utrota alla grisar i Sverige. Han börjar på Gotland. Lokalbefolkningen protesterar, men huvudpersonen är känslokall och helt inriktad på sin uppgift. Boken för tankarna till nazismens hantlangare, som bara följde order. Har filmats med Hasse Alfredsson i huvudrollen.

Huvudperson: Lennart Siljeberg, grisutrotningsbyråkrat
Författare: PC Jersild
Boken kom ut 1968.

Heta låga

En småländsk katastrofskildring om en stor skogsbrand 1868. Under några sommardagar förvandlas nästan halva Furuby socken till sot och aska. Samtidigt råder hungersnöd, som försvåras när lågorna ödelägger odlingarna.

Huvudpersoner: Bonden Johan, sonen Ulrik och pigan Hilda
Författare: Sture Stamming.
Boken kom ut 1980

Kometen kommer

Detta är den andra av böckerna om Mumintrollen. Den skrevs under andra världskriget och är inspirerad av de hot och de svårigheter människorna då måste leva med. De olika figurerna i Mumindalen reagerar mycket olika på farorna.

Huvudpersoner: Mumintrollet, Snusmumriken och Snorken
Författare: Tove Jansson
Boken kom ut 1968

Liftarens väg till galaxen

Huvudpersonen Arthur Dent vaknar och upptäcker att några vill riva hans hem. En kommer från kommunen. En annan sitter i ett rymdskepp och vill förstöra hela jorden. För att klara sig ger Arthur Dent sig ut på en liftarresa i galaxen.

Huvudpersoner: Arthur Dent och Ford Prefect
Författare: Douglas Adams
Boken kom ut 1979.

Oår

Sweetwater är en stad där civilisationen håller på att bryta samman i en gigantisk miljökatastrof. Huvudpersonerna flyttar ut på stadens jättelika soptipp och lever av vad andra människor har slängt.

De börjar odla på tippen och återgår till byteshandel. Födelse, lidande, ålderdom och död blir det viktiga.
Huvudpersoner: Allan och Lisa
Författare: Knud Faldbakken,
Boken kom ut 1977.

Rymdljus

Den småländske författaren och astronomen har skrivit Rymdljus – en bok om katastrofer och underverk. Här sätter han katastrofer i relation till förnyelse och visar att sönderfall och skapande på något vis styrs av samma lagar.

Författare: Peter Nilson
Boken kom ut 1992.

Vägen

I Vägen vandrar en man och hans son genom ett nedbränt nordamerikanskt landskap. Vad som har hänt är inte riktigt klart. Det kan vara en kärnvapenexplosion eller en miljökatastrof. Far och son är på väg mot kusten, men vet inte vad som väntar där. Allt de har är en pistol, mat som de hittar längs vägen och varandra.

Huvudpersoner: En far och hans son
Författare: Cormac McCarthy
Boken kom ut 2006 och vann Pulitzerpriset 2007.

Rösta och tipsa!

Vilka obehagliga böcker tycker du är bäst? Här kan du både rösta om dina favoriter i listan och tipsa om egna favoriter.

Att diskutera:

  • Ger böcker en bättre bild av katastrofer än filmer?
  • Kan böcker ändra vårt beteende?

Ordförklaring:
Dystopi är en berättelse om en skrämmande framtid. Ordet kommer från grekiskan och betyder egentligen dålig plats.

Skriv en kommentar

Vad är 15 + 15 ?
Please leave these two fields as-is:
Viktigt! För att lämna en kommentar, måste du skriva svaret på frågan (så vi vet att du är en människa) :-)