När katastrofen blir verklighet

Tio dokumentärer om katastrofer

Få dokumentärfilmer har haft sådant genomslag som En obekväm sanning av Al Gore, den före detta vicepresidenten i USA. Men den är långt ifrån ensam. Redan på 1960-talet väckte Tyst vår, en bok om miljögifter, stor uppmärksamhet.
Radiodokumentärer och reportageböcker bidrar också till att sprida kunskap om hotande kriser och katastrofer.

Bowling for Columbine

Detta är dokumentärfilmaren Michael Moores skildring av massakern vid Columbine High School, och andra liknande händelser. Michael Moore ifrågasätter den liberala inställningen till skjutvapen i USA.
Filmen belönades med en Oscar för bästa dokumentär. Den belönades även vid filmfestivalen i Cannes, där normalt inga dokumentärer visas.
Läs mer på www.bowlingforcolumbine.com

Branden på MS Scandinavian Star

Radiodokumentären beskriver historien om hur 159 människor omkom när färjan Scandinavian Star, på väg från danska Fredrikshamn till Oslo, fattade eld den 7 april 1990. Färjan var överbokad, inga obligatoriska brandövningar hade ordnats och besättningen var utarbetad.

Carl Gustaf von Rosen och semesterkrigarna i Biafra

Denna radiodokumentär handlar om inbördeskriget som bröt ut i Nigeria och utvecklades till svältkatastrofen i Biafra. Den svenske flyghjälten Carl Gustaf von Rosen ställde sig på Biafras sida och flög på låg höjd in både mat och vapen.

Dammkatastrofen i Sevilla

I april 1998 brast gruvdammen i en by utanför spanska Sevilla. Radiodokumentären Dammkatastrofen i Sevilla skildrar hur sju miljoner kubikmeter giftigt vatten spreds över de lokala odlingarna, där det framför allt odlades oliver och persikor. Ägare var det svenska gruvföretaget Boliden, som förgäves försökte tysta ner skandalen.

En obekväm sanning

Filmen En obekväm sanning är en blandning mellan föreläsning och dokumentärfilm. Den handlar om den hotande klimatkatastrofen. Filmen öppnade ögonen för klimathotet hos väldigt många människor i världen.
Filmen belönades med en Oscar för bästa dokumentär.
Läs mer på www.an-inconvenient-truth.com

Fukushimas färger

Fukushimas färger är en reportagebok av Elin Lindqvist. Den handlar om jordbävningen i Japan 2011 och den flodvåg som utplånade städer och byar längs Japans kust. Inte minst handlar den om haveriet i kärnkraftverket Fukushima. Författaren var på plats en vecka efter katastrofen och har intervjuat en rad människor som var med.

Jag lever pappa

Boken Jag lever pappa av Siri och Erik Sønstelie skildrar massakern på norska Utøya den 22 juli 2011. Siri Sønstelie var en av de ungdomar som överlevde, och tillsammans med sin far Erik, norsk journalist, har hon skildrat hur hon har rest sig och gått vidare efter den fasansfulla sommardagen på den idylliska norska ön.

Jönköpingskravallerna 1948

P3 dokumentär har gjort ett program om händelserna i Jönköping vid midsommar 1948, då en berusad skrothandlare drar runt i stadsdelen Öster i Jönköping. Tillsammans med ett gäng, beväpnade med blydaggar och järnrör, ska han driva de så kallade tattarna ur Jönköping. Bostäder vandaliserades och både polis och press ställde sig på vandalernas sida. Många från resandefolket skadades, men ingen avled.

Serengeti får inte dö

Detta är en dokumentärfilm från 1959 och en bok från 1960, som väckte mycket uppmärksamhet när de kom. De handlar om hoten mot djuren i Serengeti-parken i Tanzania. Även på senare år har hoten mot djuren i parken blivit aktuella, på grund av en planerad motorväg genom parken.
Filmen belönades med en Oscar för bästa dokumentär.

Tyst vår

Boken Tyst vår av Rachel Carson handlar om hur gifter som släpps ut i naturen hotar arter inom både djur- och växtriket. Den blev en väckarklocka och något av en början för miljörörelsen. Boken kom 1962 och bidrog så småningom till att en rad gifter förbjöds.

Radiodokumentärer kan du hitta på www.sr.se
Dokumentärfilmer kan du hitta på www.svt.se eller låna på biblioteket
Reportageböcker om kriser och katastrofer finns också att låna på biblioteket
Det kommer ständigt nya dokumentärer. Bibliotekarierna på ditt närmast bibliotek kan guida dig både till nyheter och klassiker.

Rösta och tipsa!

Vilka dokumentärer tycker du är bäst? Här kan du både rösta om dina favoriter i listan och tipsa om egna favoriter.

Att diskutera

  1. Vilket gör katastrofer lättast att förstå, spelfilmer, romaner eller dokumentärer?
  2. Vilken dokumentär bok, film eller radioprogram har berört dig mest?
  3. Hur kan samhället påverkas av skildringar i böcker och på film?

Ordförklaring
Dokumentär är en bok eller film som är baserad på fakta.

Skriv en kommentar

Vad är 15 + 4 ?
Please leave these two fields as-is:
Viktigt! För att lämna en kommentar, måste du skriva svaret på frågan (så vi vet att du är en människa) :-)