ORKANEN SANDY

GJORDE MANHATTAN TILL KRIGSZON

Linda Lundgren hade tänkt sig en trevlig höstlovsvecka i New York. Istället hamnade hon mitt i orkanen Sandy och fick tillbringa två dagar instängd på hotellet.
 – Värst var det för våra nära och kära här hemma. Svenska tidningar och TV visade förstås bilder från de mest drabbade områdena, men där var inte vi, säger Linda Lundgren.

Dagarna innan Linda skulle resa rapporterade media om att en storm var på väg in över USA:s östkust. Via olika hemsidor försökte hon ta reda på om det var farligt att åka. Flygbolaget meddelade inget om inställda flyg, och UD avrådde inte från att resa.

På lördagkvällen landade Linda och hennes man Mattias i New York. På söndagen tilltog blåsten, gatorna tömdes och tunnelbanan stängde. På måndagen slog orkanen Sandy till med full kraft.

Lindas hotell låg i Brooklyn. Personalen på hotellet bad gästerna undvika att åka hiss och stå nära fönster. Det fanns risk att fastna i hissen om det blev strömavbrott och för glassplitter om fönster blåste sönder. På måndagkvällen nådde orkanen sin kulmen. De som bodde högst upp i hotellet fick flytta ner, då hela huset svajade.

 

Linda Lundgren

– Hotellet hade ingen restaurang men beställde pizza till oss, eftersom alla var tvungna att stanna inomhus. Vi hade bunkrat upp med lite mat själva också, säger Linda.

 

På tisdagmorgonen blåste det inte fullt lika mycket, och människor började gå ut. Allt var fortfarande stängt, vissa gator var avstängda då det blåst ner träd. Tunnelbanan var delvis vattenfylld och stängd.
På onsdagen var det dags för en längre utflykt. Först buss till norra Brooklyn och sedan en promenad över Brooklyn Bridge till Manhattan.

– Där såg det ut som rena krigszonen när vi åkte taxi längs kusten. Södra Manhattan hade fortfarande ingen ström och kändes som en spökstad. På bussen hem var det totalkaos när folk trängdes för att få plats.

Hotellet blev en trygg punkt för Linda och hennes sällskap.

– Personalen var väldigt lugn. De kunde svara på våra frågor och verkade ha koll på läget.

Hotellet hade egna generatorer, men internet och mobiltelefonerna fungerade dåligt. Kontakten med närstående i Sverige var sporadisk.

– När vi kollade svenska sajter fick vi ont i magen. Där visades hemska bilder som förstås gjorde våra föräldrar jätteoroliga, trots att det var rätt lugnt där vi var.

Linda var även med om stormen Gudrun. Då bodde hon på landet och var ute och åkte bil när Gudrun drog in över länet.

– I jämförelse med Gudrun var Sandy mycket värre. Skulle jag få höra att det är storm på gång här hemma skulle jag köpa lite extra mat och lite ljus. Mer skulle knappast behövas nu när jag bor i stan.

Skriv en kommentar

Vad är 9 + 13 ?
Please leave these two fields as-is:
Viktigt! För att lämna en kommentar, måste du skriva svaret på frågan (så vi vet att du är en människa) :-)