Alvestaepidemin dödade 90 människor

Berättelser från verkligheten – vilka katastrofer minns du?

De flesta av oss minns förmodligen stormen Gudrun och stormen Per. Men hur många minns Alvestaepidemin som dödade 90 människor? Här berättar vi mer om katastrofer och kriser, och i menyn till vänster hittar du ögonvittnesskildringar både som text och som film.

De stora stormarna Gudrun år 2005 och Per 2007 ligger nära i tiden och finns ganska färskt i minnet. Men de är långt ifrån de enda katastrofer som har drabbat Kronoberg.

Alvestaepidemin drabbade 9 000 svenskar och dödade 90 människor år 1953. Kött från slakteriet i Alvesta smittades av kraftfulla salmonellabakterier, som snabbt spreds i hela landet.
Det fanns flera orsaker till att smittan spreds så snabbt, bland annat en arbetskonflikt och en värmebölja i kombination med otillräckliga kylrum.
Epidemin skapade en förtroendekris för slakteribranschen. För att återställa förtroendet skapades den garanterat salmonellafria konserven Bullens pilsnerkorv i samarbete med den matglade filmskådespelaren Bullen Berglund.

Stora skogsbränder är inte ovanliga i det skogiga Kronoberg. År 1868 förvandlades halva Furuby socken till sot och aska. I början av 1930-talet inträffade så många skogsbränder att ett beslut fattades om att bygga torn för brandbevakning på strategiska platser. En del av dem står kvar, men används inte.
Även om de inte alltid får så stor uppmärksamhet så inträffar ganska stora skogsbränder i Kronoberg nästan varje år. 2011 brann 70 hektar skog i närheten av Ljungby och våren 2017 förstördes 160 hektar skog i trakterna kring Gillbonderyd i Uppvidinge kommun. Listan kan göras lång.

Översvämningarna som drabbade östra Kronoberg sommaren 2012 är lätta att glömma bort för oss som bor några mil därifrån. De drabbade lär aldrig glömma sina vattenfyllda källare, bortspolade vägar, hotat dricksvatten och elavbrott.
Och hur många, utanför Ljungby, minns den stora översvämningen sommaren 2004? Då kallades militär in för att hindra broar från att rasa och för att mildra effekterna av vattenmassorna.

Ett gasutsläpp inträffade på Lessebo bruk den 16  juni 2011 vid 14-tiden. Befolkningen uppmanades att hålla sig inomhus och stänga dörrar och fönster. Först några timmar senare signalerades faran över och folk kunde gå ut igen. Då hade tio människor skadats av den läckande gasen. En av dem måste vårdas på intensiven för sina problem med andningen. Ingen fick dock bestående skador.
Olyckan inträffade när svaveldioxid skulle pumpas från en tankbil in till bruket. En läckande slang var orsak till gasutsläppet.
Ett problem som visade sig vid gasutsläppet var att människorna inte visste vad de skulle göra när de hörde Hesa Fredrik. Istället för att gå inomhus och stänga dörrar och fönster, gick de och ställde sig vid avspärrningarna.

  • namn 1

    Krislådan borde fungera även i mobilen. Det känns som väldigt föråldrat att inte kunna göra test i mobilen,,,,

Skriv en kommentar

Vad är 5 + 13 ?
Please leave these two fields as-is:
Viktigt! För att lämna en kommentar, måste du skriva svaret på frågan (så vi vet att du är en människa) :-)