Klara dig själv i några dygn

Då räcker resurserna för räddning

Vi har alla ett gemensamt ansvar att hantera katastrofer och andra kriser. Även om vi i Sverige har en god krisberedskap är det omöjligt för samhället att skydda alla från allt.
Dessutom har vi alla mycket att tjäna på att förbereda oss för att klara oss själva i åtminstone några dygn. Om vi är förberedda och har kunskap kan vi ta hand om våra nära och kära och andra bekanta. Dessutom kan då räddningsresurserna användas för de verkligt nödställda.

Att förbereda oss för en kris är inget vi bara kan överlåta till samhället. Vi kan alla se till att vi är förberedda för att klara små och stora kriser. Bränder, epidemier, stormar, strömavbrott och översvämningar kommer att inträffa i Kronoberg – det kan vi vara säkra på.

1. Ta reda på riskerna

För att kunna vara förberedd för alla tänkbara händelser är det bra om du tar reda på riskerna. Det gör du bland annat genom den här hemsidan under kriser. Och genom kolla på de här hemsidorna:
www.dinsakerhet.se
www.krisinformation.se

2. Gör en plan och var förberedd

Att tänka efter före kan göra så att vi klarar oss bättre efter att något har inträffat. Här är några tips på vad man ska tänka på och åtgärda i förväg:

• Skaffa kunskaper om hur du kan vara beredd.

• Se till att ditt hem är så säkert som möjligt.

• Tänk efter vilka i din närhet som har särskilda behov om något skulle inträffa. Barn, gamla, sjuka, grannar?

• Diskutera med dina nära och kära om hur ni behöver förbereda för en kris.

• Förbered en mötesplats om ni skulle komma från varandra.

• Se till att ha mat, vatten och eventuella mediciner för några dygn hemma. Läs mer om att göra en plan och checklistor för vad som är bra att ha hemma.

3. Utrusta dig

För att klara några dygn är det viktigt att ha den utrustning som behövs hemma. Behovet av förberedelser skiljer sig åt om du bor i en stad eller om du bor på landet.

Ett generellt råd för alla är att tänka igenom vad du behöver för att hålla dig mätt, varm och informerad. Läs mer om vad som är bra att ha hemma i checklistorna.

Skriv en kommentar

Vad är 15 + 7 ?
Please leave these two fields as-is:
Viktigt! För att lämna en kommentar, måste du skriva svaret på frågan (så vi vet att du är en människa) :-)